Loading color scheme

Aradi Bölcsőde

Az Aradi bölcsőde 1977-ben épült. Csendes jól megközelíthető, szép zöld övezeti környezetben található,/gyermekkomplexum / bölcsőde, óvoda, iskola, gimnázium veszi körül.

Tömegközlekedési megközelíthetőségek:

gyalogosan

Busz: 30-as,122-es,147-es,196-os

Villamos: 12-es és 14-es


Bölcsődénk 78 férőhellyel rendelkezik, 3 gondozási egységgel üzemel. Minden egységhez külön udvarrész tartozik. Az udvaron homokozó, pancsoló és mozgásfejlesztő játékok állnak a gyermekek rendelkezésére. A csoport szobák tágasak világosak, elég teret biztosítanak a gyermekek szabad játéktevékenységéhez, otthonosan berendezett játéksarkok kialakításával. A gyermekek beilleszkedését a szülővel történő fokozatos beszoktatás és a családdal való szoros együtt működést segíti elő. A gyermek első közössége a bölcsőde, ekkor válik el először szüleitől, ezért is fektetünk nagy hangsúlyt a fokozatos beszoktatásra. A hozzánk járó gyermekek egyéni fejlődési tempójához igazodik a folyamatos napirendünk is. Célunk a derűs, szeretetteljes érzelmi biztonságot nyújtó légkör megteremtése. Mivel a gyermek alapszükséglete a játék, amelyen keresztül tapasztal, ismerkedik a világgal és önmagával ezért minél több időt, helyet biztosítunk az elmélyült játékra.

A gondozónők szeretetteljes munkájukkal segítik a gyermekek fejlődését. A szülőkkel együttműködve életkoruknak és fejlettségüknek megfelelően egyéni szükségleteiket figyelembe véve, családias környezetben gondozzuk, neveljük őket. Így minden gyermek saját tempójában tud fejlődni, amivel lehetővé válik egyéniségük kibontakozása. Gondot fordítunk arra, hogy meg tanuljanak egymásra figyelni és egymást elfogadni.
Egész napjukat a játék szövi át és határozza meg. Eszközünk a szeretet, mely minden nehézségen átsegíti őket.
Tudatosan törekszünk arra, hogy önállóak, és befogadóak legyenek, mire eljön az óvodába való átlépés.
A gyermekek megismerkedhetnek a gondozónők segítségével, új természetes anyagokkal, festhetnek, rajzolhatnak, ragaszthatnak, gyurmázhatnak, kedvük szerint használhatják alkotó tevékenységüket.

Mindezeket stabil, összeszokott egymást segítő közösséggel teremtjük meg.
Munkánk gyümölcse a gyermekek mosolya, és a szülőktől kapott pozitív visszajelzés.

„Az elfogadás olyan, mint a termékeny talaj, ami lehetőséget ad az apró magvak számára, hogy azzá váljon, amivé fejlődni képes.”


Bölcsődénk konyhájában a H.C.C.P. program működik. Élelmezzük a bölcsődébe járó gyermekeken és dolgozókon kívül az óvodás gyermekeket és dolgozókat is. Részlegünkben a korszerű csecsemő és kisgyermek táplálkozási elveket vesszük figyelembe, úgy, hogy a táplálék mennyisége, minősége, higiénés követelménye megfelelő legyen. Az étrend változatos, idényszerű, ízben, színben összehangolt. Bölcsődénk biztosítja a különböző ételallergiás gyermekek étkezését, a szakorvos, javaslatai alapján.

Napirend

Őszi napirend



6.30 – 8.00 A gyermekek érkezése, kézmosás, játék
8.00 – 8.30 Reggeli
8.30 - 9.00 Szabad játéktevékenység, szükség szerint
fürdőszobai műveletek
9.00 – 9.30 Játék a csoportszobában. Jó idő esetén 9 óra után készülődés az udvarra
9.40 – 10.05 Tízórai
10.05 – 11.30 Az udvari tevékenység után, folyamatosan indulás a csoportszobába, vetkőzés. Ellátási sorrendnek megfelelően fürdőszobai műveletek
11.30 – 14.30 Ebéd, pihenőidő
14.30 - 15.00 Ébredési sorrendben fürdőszobai műveletek
Szabad játéktevékenység
15.00 – 15.20 Uzsonna
15.20 A gyermekek hazaadása érkező szüleiknek


Téli napirend



6.30 – 8.00 A gyermekek átvétele, kézmosás, játék.
8.00-8.30 Reggeli
8.30 – 9.00 Szabad játéktevékenység .Szükség szerint fürdőszobai műveletek
9.00 – 9.40 Játék a csoportszobában.
9.40 Tízórai Az időjárástól függően öltözködés Játék a szabadban.
10.45-11.30 Az udvari tevékenység után folyamatosan indulás a csoportszobába vetkőzés.
Ellátási sorrendnek megfelelően fürdőszobai műveletek
Játék biztosítása a szobában
11.30-14.30 Ebéd Pihenőidő
14.30 – 15.00 Ébredési sorrendben fürdőszobai műveletek elvégzése Játék
15.00-15.20 Uzsonna
15.20 Játék. A gyermekek hazaadása érkező szüleiknek

Csoportjaink nevelő munkatársai

Nyuszi csoport


Págyor Barbara
Bíbor Noémi
Szarka Dorina
Technikai dolgozó:
Dunai Lászlóné


Csiga-csoport


Molnár Alexandra
Máté Dóra
Konyhás Eszter
Nagy Fruzsina
Technikai dolgozó:
Kocsi Andrea


Süni-csoport


Petróczki Tiborné Gabi
Szórádiné Lóczi Ildikó
Magyar Alexandra
Gyetvai Barbara
Technikai dolgozó:
Csiákné Héregi Krisztina


Segítő kisgyermeknevelő:
Gergely Béláné

Beszoktatás

Szülővel történő fokozatos beszoktatás módszerének bevezetése a bölcsődei gondozó-nevelő munka egyik fontos feladata. A beszoktatás előtt a gondozónő a család otthonában találkozik először a gyermekkel, a szülő jelenlétében. Saját környezetében teremt kapcsolatot, ismerősként találkozik a gyermek a bölcsődében a gondozónővel. A bölcsődében a szülők jelenléte biztonságot ad a kisgyermeknek és megkönnyíti az új környezethez való alkalmazkodást.

A kisgyermek és a gondozónő között fokozatosan kialakuló érzelmi kötődés segíti a környezet elfogadását, megkönnyíti a beilleszkedést. Az első nap egy órát töltenek a csoportba a szülővel, majd fokozatosan emelkedik a bent töltött idő. A beszoktatás első hetében a szülővel együtt, a második héten már a szülő állandó jelenléte nélkül, de rövidebb és fokozatosan emelt idővel történik. Az első napokban a szülő végzi a gondozási műveleteket, melyet a gondozónő megfigyel. Harmadik- negyedik naptól a gondozónő fokozatosan veszi át a szülőtől a gyermekkel kapcsolatos teendőket.

A gyermek ébrenléti ideje alatt a szülő rövidebb- hosszabb ideig távozhat a csoportszobából. A gyermekkel megbeszélve hagyja el a csoportszobát, így tudatosítja a gyermekben, hogy nem hagyja itt, ezekből a kis szokásokból a gyermek megtanulja, hogy biztonságban érezheti magát. Az alvás jelenti a legnehezebb gondot, ezért a szülő még a második hét végéig is itt tartózkodik a bölcsődében az alvás ideje alatt, illetve az ébredés várható időpontjában.

A beszoktatás menetében figyelembe vesszük a gyermek otthoni szokásait is.

Budapest IV. ker. 3.sz. Bölcsőde
e-mail cím: aradibolcsode@ujpestibolcsik.hu
Részlegvezető: Kakulya Pálné
Cím: 1043 Bp. Aradi u.9.
Tel./Fax.: 389-0943