Loading color scheme

Bölcsődei élet a mindennapokban…

A gyermekek beszoktatása szeptembertől november elejéig tartott. A gyermekek száma hétről hétre gyarapodott, minden hétfőn újabb és újabb anyukák és gyermekek kezdték meg a bölcsődei életet. Az alapos felkészítés (szülőértekezletek, családlátogatások, bölcsődei találkozások) ellenére és a várakozásoknak megfelelően voltak nehezebb és még nehezebb pillanatok, úgy a gyermekeknek, mint az édesanyáknak. A gyermekek egyediek és megismételhetetlenek, így szinte minden adaptációs folyamat más és más örömöket és más nehézségeket hozott. A nevelő munkatársaink minden tudásukat és tapasztalataikat mozgósították, hogy a gyermekek elfogadják őket, és egyre jobban érezzék magukat nálunk.
A csoportok, a gyermekek hangulata napról napra változott, már október végén többségében bátran és saját gondozónőjével biztonságban vettek részt a bölcsődei fényképezésben.
A gondozás, fogmosás, etetés, altatás, pelenka csere pillanatai egyre bensőségesebbé és együttműködőbbé vált.

Nyugtató helyzetben

Egymásra figyelve

Mára már a gyermekek egyre vidámabban játszanak, és bizalmasabban fordulnak a bölcsődei munkatársakhoz. Ha hiányzik anya nyugodtan, és százszor kaphatnak igaz magyarázatot, nyugtatást, vigasztalást, ölelést.

Ölben könnyebb

A cumi és a szemlélődés is megnyugtató

A játék egyre élvezetesebb kortársaik között, az utánzás, az egymásra hangolódás örömteli pillanatai közös élmények sorozatává érik.

Érdekes ugyan azzal játszani

Tündivel együtt még jobb

Csoportban, de önálló tevékenységben

Az udvaron, a szobában a játék egyre vidámabb és kiegyensúlyozottabb. Az esős napokon a sószoba újabb élményekre ad lehetőséget.
Az első sószobai látogatást is fokozatos megismerkedtetéssel szerveztük.
A kezdeti meglepett szemlélődés után bátor és nyitottan érdeklődő érzékelési felfedezésekkel, aktív sóhomokozással, konstruálással telik el az a fél óra, melyet a gyerekek a sósszobában töltenek.
Lapátolnak, ásnak, vödörbe öntögetik, magasra halmozzák, túrják és formázzák a só-homokot. Kisautókkal lehet szállítani, kiborítani, markolóval kupacolni. A játéknak csak a képzelet szab határt. Ha valaki már szívesebben nézeget képeskönyvet, épít kockákból vagy zenél a hangeszközökkel, akkor gondozónőjével erre is van lehetősége. Az eddigi tapasztalatok szerint a homokozás varázsa, változatos tevékenysége leköti a gyermekek figyelmét a benn töltött idő alatt.

Felfedezni, felfedezni…

Mit is kezdjek ezzel a sóval?

A tevékeny, aktív együttlét legintenzívebb a gondozónőkkel. Az önállósodás feltételeinek megadásával, a nevelés eszközeinek, a bátorítás, támogatás, biztatás, figyelmes segítségadás alkalmazásával a gyerekek egyre bátrabban, ügyesebben vetkőznek, mosakodnak, fésülködnek, kanalazzák, a főzeléket vagy rakják helyére a játékokat.

Jó ha Reni segít

De van, hogy nincs kedv az öltözéshez

A tevékeny órák, az ebéd elfogyasztása után álmosan kerülnek az ágyba a gyermekek. Kezdetben volt, aki nehézen tudott elaludni a bölcsődében, de végül az elalvás is sikerül, ha a biztonságot adó gondozónő ott van a közelben. És a gondozónő mindig ott van.
A már jót alvó gyerekeket hamar a szabadban, a teraszon is pihentetjük. A szabadban altatás mélyebb, tüdőt, átlélegeztető alvást nyújt számukra.

A szobában, biztonságban

Napfényes októberi alvás a teraszon

Minden napi bölcsődei életünket színesítjük a különleges egyedi programokkal. Ezen az őszön a Kölyökidő Alapítvány munkatársaival közösen „mini táncházat”, zenés interaktív együtt játszást, éneklést, zenélést szerveztünk. A már beszokott és vidám gyermekek változatos, igényes zenei élményt és ismeretet nyújtó délelőttöt töltöttek el a bölcsődében.

Budapest IV. ker. 4.sz. Bölcsőde
e-mail cím: labdarugobolcsode@ujpestibolcsik.hu
Részlegvezető: Csiffáriné Richter Erika
Cím: 1047 Bp. Labdarúgó u. 24.
Tel./Fax.: 369-1740