Loading color scheme

Bölcsődék napja 2020.

„Ha elég nagyok az álmok és a vágyak, akkor a körülmények nem számítanak.”

Jim Dornan

Tisztelt Újpesti Bölcsődei Dolgozók! Kedves Munkatársak!

 Tisztelettel köszöntöm az újpesti bölcsődei hálózat valamennyi dolgozóját a mai napon abból az alkalomból, hogy 2020. április 21. a Bölcsődék Napja!

Magyarországon a bölcsődei ellátás 168 éves múltra tekint vissza. Az első bölcsődét a Pesti Első Bölcsődei Egylet hozta létre Pesten, 1852. április 21-én. a bölcsőde Majer István püspök és nagyprépost, valamint Forrayné Brunszvik Júlia támogatásával jött létre.Ezen első Pesti bölcsőde megnyitásának tiszteletére 2010 óta ünnepelhetjük a Bölcsődék Napját, idén tízedik alkalommal.


A Bölcsődék Napja lehetőség arra, hogy emlékezzünk szakmai nagyjainkra: Forrainé Brunszvik Júliára, Rozmanith Antalra, dr. Fromm Pálra, akik létrehozták a kisgyermekellátás első intézményeit.  És emlékezzünk azokra a szakemberekre, akik elmúlt 168 évben szakmai elhivatottsággal képviselték a bölcsődék ügyét. A nemzetközileg is elismert szakmai munka alapjainak megteremtésében Akócsi Ágnes, Dr. Polónyi Erzsébet, Kabainé dr. Huszka Antónia, Keresztúri Mária, Forrai Katalin, Stróbl Mária elévülhetetlen érdemeket szerzett. A Bölcsőde szakmai múltjához tartozik az is, hogy több mint 10 éve elindulhatott az első csecsemő- és kisgyermeknevelő (BA) szak, aminek köszönhetően a bölcsődei szakma - közel 20 év után - főiskolai képzést kapott.

Az Újpesti Bölcsődei nevelés együtt haladt az országos fejlődéssel, 1933-tól napjainkig a bölcsődéinkben töretlenül neveltük a kisgyermekeket, segítethettük a családokat, az édesanyák munkavállalását. 2018-ban nagyszabású rendezvény sorozattal ünnepeltük azt a csodás 85 éves múltat. Megrendeztük az Ország első Bölcsőde kiállítását, dokumentumfilmet mutattunk be az Újpesti Bölcsődék jelenéről, és – az országban elsőként - köztéri szobrot állítottunk. Ez az alkotással fejezzük ki tiszteltünket minden bölcsődei dolgozónak, aki a múltban és a jelenben a bölcsődei nevelésben részt vett és részt vesz ma is. 2019-ben meghirdettük az Újpesti Bölcsődék első szakmai pályázatát, amivel rávilágítottunk munkánk minden területére, munkahelyünk értékeire.

  1. április 21. ma ismét a Bölcsődék ünnepe. Ugyanolyan felemelő ünnep, mint az elmúlt években, mégis ugyan úgy, mint a mindennapjaink, ma az ünnepünk is másképp zajlik. A Covid19, veszélyhelyzet átalakította az életünket, a munkánkat, és az ünnepeinket is!

Az intézkedési sorozat az éves terveink mellett, derékba törte a Bölcsődék napi terveinket, felkészülésünket. A „Maradj otthon” és a legkisebb találkozások járványügyi célkitűzésére hozott további intézkedések lehetetlenné tették, hogy közösségünk ebben az évben is találkozzon. De mint, ahogy az elmúlt hetek a személyes eltávolodást fejlesztették ki bennünk, úgy kialakultak olyan kapcsolattartások, amik - remélhetőleg átmenetileg- helyettesíthetik az emberi közelséget, a kommunikációt, vagy épp a közösségi érintkezéseket. A már meglévő közösségi online csoportokat megtöltöttük információkkal, rendszeressé tettük azok használatát, újabb csoportokat hoztunk létre, és ezekben a csoportokban osztjuk meg híreinket, tudásunkat, tapasztalatainkat, érzéseinket. Így tartunk kapcsolatot családtagjainkkal, barátainkkal, de így is dolgozunk. Kapcsolatot tartunk a bölcsődés családokkal, segítjük őket az otthonnevelésben, a napirendszervezésben, az étlaptervezésben. Hasznos tanácsokkal látjuk a szülőket a gyermekekkel töltött minőségi idő kialakításában, a gyereke fejlődésének segítésében.

2020-ban a Bölcsődék Napi köszöntés is itt az online térből szólhat, de nem szólhat itt sem másról, mint azokról a dolgozókról, akik az Újpesti Önkormányzati Bölcsődék telephelyein fáradhatatlanul dolgoznak a legkisebbekért: A kisgyermeknevelőkről, szaktanácsadókról, bölcsődevezetőkről, bölcsődei dajkákról, bölcsődeorvosokról, ügyintézőkről, és a bölcsődei munka során nélkülözhetetlen élelmezési- és technikai dolgozókról!!!

Rólatok, Kedves Munkatársaim! Akik becsülitek, szeretitek munkátokat, a szakmátokat és hivatásotokat. Ezért ezen a napon a Fenntartó Újpesti Önkormányzat és magam nevében megköszönöm mindannyitoknak a bölcsődés korosztály nevelésében, gondozásában végzett áldozatos munkátokat!

Köszönöm, hogy a munkatársak vagyunk, hogy elköteleződtetek az újpesti gyerekek, családok, és Intézményünk mellett. Köszönöm, minden munkatársamnak, hogy elfogadja, megvalósítja, megőrzi és fejleszti az Újpesti Bölcsődei nevelés értékeit.

Kívánom, hogy a 86 éves múltunk szakmai alapelveinket, értékeinket megkérdőjelezhetetlenné tegye.

Hiszem, hogy ha elmúlik a mostani veszélyhelyzet, és sikerül megtartani az egészségünket, folytathatjuk működésünket, és kitűzött céljainkat megvalósíthatjuk.

Reménykedem, hogy úgy folytathatjuk az esztendőt, hogy az Újpesti Bölcsődék ebben az évben is tovább fejlődhetnek, szépülhetnek, és hogy munkatársaink- a munka nehézségéhez és felelősségéhez mérten – anyagi elismerésben is részesülhetnek.

Intézményvezetőként gratulálok azoknak a dolgozóknak, akik a legjobbak, legkiemelkedőbbek, az év dolgozói lettek. és a Bölcsődék Napja alkalmából Év dolgozója, illetve Gratias Agó díjban részesülnek! A Díjak átadásáról a későbbiekben méltóképpen gondoskodom.

Kedves Munkatársaim!  Kívánom Nektek, Magunknak, hogy népesüljenek be újra bölcsődéink, legyen minden csoportban sok-sok derűs, vidám, és boldog kisgyermek, legyenek elégedettek a szülők! Nevetéstől-énekszótótól legyen hangos minden közösségünk! 

Kívánok mindenkinek szakmai sikereket, biztonságos, egészséges világot, nélkülözésmentes hétköznapokat, és sok boldogságot!
Budapest, 2020. 04. 19.

Őszinte tisztelettel:

Kocsis Ildikó Edit Intézményvezető